polpasiec_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Półpasiec a ciążą

Tytuł:Półpasiec a ciążą
Autor:Maruda
12.5.2010, 04:52
Półpasiec niestety może powodować wady wrodzone u płodu. Warto więc zrobić badania prenatalne, aby wykluczyć taką możliwość.

Autor:Boziiii
1.7.2011, 16:29
Witam! U mnie przebiegło to najgorzej-poronieniem;( Pisze bo dobrze pamietam jak chciałam uzyskać informacji-dobrych informacji! Ja dostałam półpasca w 8tyg ciąży nie był mocno widoczny ani bolesny. Jak tylko stwierdziła to moja lekarz rodzinna odrazu skonsultowałam sie z lekarzem od chorób zakaznych on zapewniał mnie że w pierwszym trymestrze nie jest takie grozne jak w ostatnim. Teraz boje sie starać o kolejne dziecko-czy ten pólpasiec obudzi się znów jak zajde w ciąże??

Autor:szczesliwa mama
11.11.2011, 22:29
Witam, moze podziele sie swoimi doswiadczeniami - ja zachorowalam na polpasca okolo 2 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu. na ospe nie chorowalam nigdy, na poczatku mej ciazy moja siostra chorowala na ospe i chyba wtedy zalapalam tego wirusa.przechodzilam polpasca strasznie - bole nerwow byly nie do zniesienia i zaden lekarz nie chcial przypisywac zadnych lekow ze wzgledu na zaawansowana ciaze. zadnych inforamcji tez nie udzielali - bo podobno to jeszcze niezbadane klinicznie przypadki byly. az w koncu jedna odwazna lekarka dermatolog powiedziala, ze niestety tzreba ryzykowac i zaczac niszczyc tego wirusa i przypisala mi isoprinasine. dziecko przyszlo na swiat 5 dni wczesniej niz przewidywano, zdrowe. dzis ma ju 19 lat, na ospe chorowalo w wieku 5 lat. a ja walczylam z tym polpascem jeszcze dalszych 5 miesiecy. pecherze, blizny, potem brak czucia tam gdzie byla wysypka, na sam koniec dostawalam serie zastrzykow z wit.B, chyba B6 jak mnie pamiec nie myli, zeby nerwy sie zregenerowaly. dzis po tych 19-tu latach wszystko wrocilo do normy. ale przeraza mnie to, ze znane sa przypadki powtornego zachorowania. pozdrawiam

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

polpasiec_ciekawostki

Ciekawostki

Czerniak

W celu określenia czy mamy do czynienia z czerniakiem, nieodzowne są specjalne badania lekarskie. W przypadku gdy zaobserwujemy na swojej skórze niepokojące pieprzyki, należy czym prędzej zgłosić się do dermatologa.

Czy wiesz, że...

Kości i stawy mogą być atakowane przez różne choroby. Większość z tych chorób ma podłoże genetyczne - wtedy występują one od urodzenia. Część może pojawić się w wieku późniejszym wskutek zaburzeń w gospodarce chemicznej organizmu.

Czytaj więcej o kościach

Polecamy

Żelazo
Żelazo zaliczane jest do tzw. pierwiastków śladowych i stanowi czwarty pod względem częstości występowania pierwiastek na Ziemi. Żelazo stanowi składnik mineralny (mikroelement) niezbędny do budowy czerwonych krwinek, wytwarzania niektórych enzymów oraz transportu tlenu w organizmie - oddychania komórkowego.

Metamizol wprowadzony na rynek w 1922 roku ciągle cieszy się popularnością lekarzy. Jest to substancja przeciwbólowa. Jak każdy dostępny lek na rynku ciągle poddawany jest badaniom. 500 mg metamizolu znajduję się między innymi w popularnym leku o nazwie Pyralgina. Lek stosuje się przy występowaniu boli rożnego pochodzenia i o różnym natężeniu, gdy inne środki nie działają lub są przeciwwskazane. Pyralgina jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu.