| Tytuł: | Dot: półpasiec a ciąża |
| Autor: | Iwonka35 12.5.2010, 04:52 |
| Niestety półpasiec, tak jak każda choroba zakaźna, może powodować wady wrodzone u płodu. Musisz skonsultować to ze swoim ginekologiem, an na pewno wyśle cię na specjalistyczne badania prenatalne. | |
| Autor: | kaduma 12.5.2010, 04:52 |
| a czy badania prenatalne nie uszkodzą płodu? | |
| Autor: | MARTA 2010 10.12.2010, 12:11 |
| Mam pytanie byłam u babci 7 dni temu i dzisiaj dowiedziałam sie że babcia ma półpasiec a ja jestem w 29 tygodniu ciąży po jakim czasie mogą u mnie wystąpić objawy i czy to jest niebezpieczne dla dziecka proszę o szybko odpowiedz :) | |
| Autor: | magda 11.1.2011, 20:13 |
| ja włąsnie dostałam półpasiec w 9 miesiącu do porodu zostało mi zaledwie 15 dni a tu takie cos mi wyskoczyło. dzis bylam u dermatologa i przepisała mi PUDER PŁYNNY ktory sie powinno stosowac 2 razy dziennie, zobaczymy czy pomoze mam wielka nadzieje ze tak. | |
| Autor: | iwona 1.3.2011, 12:30 |
| jestem w 29 tyg ciąży i mam półpasiec. Dokucza mi okropny ból i boję się o maluszka, czy coś mu grozi? | |

Kości i stawy mogą być atakowane przez różne choroby. Większość z tych chorób ma podłoże genetyczne - wtedy występują one od urodzenia. Część może pojawić się w wieku późniejszym wskutek zaburzeń w gospodarce chemicznej organizmu.
Czytaj więcej o kościach
Żelazo
Żelazo zaliczane jest do tzw. pierwiastków śladowych i stanowi czwarty pod względem częstości występowania pierwiastek na Ziemi. Żelazo stanowi składnik mineralny (mikroelement) niezbędny do budowy czerwonych krwinek, wytwarzania niektórych enzymów oraz transportu tlenu w organizmie - oddychania komórkowego.